Dit is de overhetcoroanvirus.nl nieuwsbrief van 2 maart 2020. Wil jij de nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Het aantal bevestigde COVID-19 gevallen in Nederland gaat richting de 20. In Nederland is ook het eerste ziektegeval bij een kind van 5 jaar gerapporteerd en in landen als de V.S. en Frankrijk zijn de eerste doden te betreuren.

Veel mensen horen steeds maar weer dat in het overgrote deel van de besmettingen het ziektebeloop vrij mild is. Dat leidt tot een gevoel van ‘is deze hele heisa niet een beetje overdreven? Er overlijden toch ook mensen aan de griep?’. Paniek zaaien door de gevaren enorm te benadrukken is denk ik ook onnodig.

Het probleem is alleen dat jij als je besmet bent, ook andere mensen kan infecteren. Zoals je kan zien gaat de verspreiding erg hard. Uiteindelijk leidt dat ertoe, dat in totaal een enorm aantal mensen ziek wordt, en een klein percentage daarvan érg ziek. Deze mensen hebben totaal geen bescherming tegen dit nieuwe virus. Bij een griep/influenza epidemie (die overigens momenteel ook heerst) hebben de meeste mensen wel al antilichamen tegen de virussen. Als we niet ons best doen om de verspreiding van SARS-CoV-2 te beperken zal wereldwijd in totaal een groot aantal mensen in de problemen komen. Dit wordt benadrukt door het feit dat, ookal was het gemiddelde overlijdensrisico voor de SARS en MERS uitbraken veel groter, er in totaal nu al veel meer mensen aan COVID-19 overleden zijn. Het gaat hier overigens niet alleen maar om ouderen, maar ook b.v.b. om mensen met een ander gezondheidsprobleem (daar zijn er veel van..) en gezondheidszorgmedewerkers. Zo is Li Wenliang, de eerste Chinese arts (oogarts) die tot tegenzin van de autoriteiten openlijk waarschuwde voor COVID-19, is als gezonde 33-er aan de ziekte overleden. Persoonlijk zou ik ook graag zien dat we wat meer data verkrijgen over het risico voor zwangeren, omdat deze een verlaagde afweer hebben.

Ik kom binnenkort weer met nieuws over de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Er is absoluut een aantal interessante artikelen gepubliceerd.

Ik ben nu echter bezig met het voorbereiden van mijn interview met Prof. dr. Hoepelman van morgen, hoogleraar infectieziekten in het UMCU. Heb jij nog een vraag aan hem? Stel ‘m voor 3 maart hier via de e-mail. Uiteindelijk zal ik het interview in video vorm op Youtube en de website plaatsen en als podcast publiceren via de gebruikelijke kanalen.

Ik deel graag nog de volgende zaken met jullie:

  • Hier heb ik een verzameling van de meest interessante videos en podcasts over het coronavirus geplaatst.
  • Ik krijg hele leuke reacties op de website. Twee voorbeelden (vanwege privacy redenen zal ik geen namen noemen) hiervan:
    • Wat is uw website een uitstekend initiatief ! Van zeer hoogstaande kwaliteit, echt geweldig. Veel succes ermee!
    • Dank voor je berichtje n.a.v. interview vanmorgen. En mooi initiatief ben je gestart” – Bericht van een hoogleraar virologie.