Het YouTube kanaal ‘3Blue1Brown‘ maakt exceptioneel goede uitleg-filmpjes over computer science, statistiek, wiskunde en natuurkunde gerelateerde onderwerpen. Ik ben al een tijdje fan, eigenlijk sinds ik me ging verdiepen in kunstmatige intelligentie, de wiskunde erachter en de toepassingen voor de radiologie.

Ik was dan ook blij verrast toen ik vandaag zag dat de maker van de filmpjes COVID-19 aan heeft gegrepen om uit te leggen wat exponentiële groei nou echt betekent. Het vreemde is namelijk, dat wij als mens niet zo goed in exponentiële termen kunnen denken. Wij proberen in gedachten steeds terug te gaan naar evenredige/lineaire groei. Hierdoor herkennen wij niet hoe hard het aantal COVID-19 cases over de tijd toeneemt. Elk tijdsmoment vermenigvuldigt het reeds bestaande aantal cases zich. Het volgende tijdsmoment is het een groter aantal cases dat zich opnieuw vermenigvuldigd enz.

Wellicht verklaart dit ten dele waarom een groot deel van de Nederlandse bevolking vrij onverschillig reageert op deze epidemie.

Ten tijde van dit schrijven zijn er 264 bewezen COVID-19 cases. Let wel: op dit moment zullen er meer geïnfecteerd zijn, maar het duurt even voordat iemand klachten ontwikkelt (gemiddelde incubatietijd is ca 4 dagen). Zodra iemand echt verdacht wordt van COVID-19 duurt het bovendien ook nog een tijd voordat de testuitslag van de RT-PCR bekend is (2 uitstrijkjes moeten positief zijn). Als derde probleem: we gaan niet alle geïnfecteerden detecteren, omdat sommige mensen nauwelijks klachten ontwikkelen, maar deze ‘asymptomatische’ mensen kunnen wel het virus verder verspreiden. Kleine kanttekening: het zou best kunnen zijn dat kinderen tot deze groep behoren. Als je hier rekening mee houdt en een R0 getal van circa 2.5 aanhoudt, zou het mij niet verbazen als in Nederland binnen 2-3 dagen de teller op 1000 cases staat. Kijk maar eens naar hoe hard het in Italië is gegaan. Daar staat de teller op 9.172 COVID-19 cases (met 463 doden). Een groot deel van die zieken is momenteel nog besmettelijk. Zulke aantallen kunnen je samenleving ontwrichtten en gezondheidsstelsel overbelasten.

Bekijk het filmpje hierboven om te begrijpen hoe hard een infectieuze epidemie kan gaan.

Ik hoop dat het een beetje te volgen is. Helaas ben ik dit soort kwaliteitsfilmpjes nog niet in het Nederlands tegen gekomen, maar als er genoeg animo voor is zal ik het een en ander in het Nederlands samenvatten. Ken jij wel goede uitlegfilmpjes? Stuur je tip door naar info@overhetcoronavirus.nl

Alle filmpjes die op de blog uitgelicht worden – en meer – kun je ook terugvinden op de ‘videos‘ pagina.