De gebeurtenissen

Het informatie dossier

De gebeurtenissen

Hoe is de coronavirus epidemie begonnen?

In december 2019 kreeg in de stad Wuhan in China opeens een cluster van mensen tegelijk een longontsteking, welke niet kon worden verklaard door de gebruikelijke virale en bacteriële verwekkers. Na uitgebreid onderzoek werd het nieuwe beta-coronavirus SARS-CoV-2 ontdekt. Opvallend genoeg, bleken de geïnfecteerde mensen op de ‘Huanan Seafood Wholesale Market’ te zijn geweest. Dit is een markt waar niet alleen vis, zeevruchten, schaal & schelpdieren worden verkocht, maar ook allerlei soorten vlees en levende wilde dieren (waaronder slangen, vleermuizen en civetkatten). Het is nog niet helemaal zeker welk dier de eerste infectie bij de mens veroorzaakt heeft. Op basis van genetisch onderzoek lijkt het aannemelijk dat een vleermuizen virus met een virus waarvan de oorsprong nog niet bekend is tot het ontstaan van het nieuwe virus heeft geleid. Dit nieuwe virus is dan waarschijnlijk weer via een ander dier op de markt in Wuhan overgedragen op de mens.

Waar bevindt het virus zich nu?

Het nieuwe coronavirus heeft zich al internationaal verspreid. Het is bijna een pandemie (wereldwijde epidemie). In Nederland is op 27 februari in Tilburg het eerste COVID-19 geval bevestigd. Het tweede ziektegeval werd kort daarop in Amsterdam gerapporteerd. Aangezien deze website toegespitst is op medische en wetenschappelijke informatie worden de actualiteiten niet verder bijgehouden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van de NOS.

Klik hier voor een dashboard dat up-to-date de ontwikkelingen op een kaart weergeeft (ontwikkeld door onderzoekers aan Johns Hopkins’ CSSE).

Gebieden met bevestigde COVID-19. Bron: Center of Disease Control (cdc.gov)