Over dit initiatief

Over dit initiatief

Beste lezer,

Wat fijn dat je besloten hebt om je te verdiepen in het nieuwe coronavirus. Persoonlijk denk ik dat dit heel verstandig is. Je kunt het ook niet meer negeren. COVID-19 heeft impact op iedereen. Ik heb besloten deze informatieve website op te zetten, omdat ik graag mijn steentje wil bijdragen aan het bestrijden van deze nieuwe ziekte. Ik denk dat goede informatievoorziening hiervoor cruciaal is. Laat het ‘vertalen van wetenschappelijke informatie’ nou net een van mijn sterkste vaardigheden zijn. Zodoende hoop ik van overhetcoronavirus.nl een overzichtelijke website te maken waar je terecht kunt voor een compleet overzicht en betrouwbare informatie over het nieuwe coronavirus.

Ik heb de afgelopen dagen gemerkt dat het best lastig is om op een overzichtelijke wijze kwalitatief hoogwaardige informatie te vergaren over het coronavirus. Enerzijds wordt je doodgegooid met nieuwtjes via TV, radio en (jaja ook) het internet. Anderzijds vind ik dat de verschillende nieuwsbronnen in herhaling vallen, dat er weinig ruimte voor medisch-inhoudelijke diepgang is en dat de onzekerheid over wetenschappelijke bevindingen niet juist wordt gecommuniceerd. Er lijkt dus ruimte voor verbetering te zijn.

De informatie van overhetcoronavirus.nl haal ik rechtstreeks van de wetenschappelijke bronnen, beoordeel ik zelf op kwaliteit, vertaal ik naar begrijpelijk Nederlands en voorzie ik van de nodige nuanceringen en uiteraard referenties. Dit is overzichtelijk, betrouwbaar en transparant.

Foto van Dr. A.F. van den Hoven

Dr. A.F. van den Hoven

steun dit initiatief

Mijn naam is Andor van den Hoven en ik ben een arts, klinisch epidemioloog en onderzoeker uit Utrecht.

In 2012, ben ik als arts afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. In de vier jaar daaropvolgend heb ik fulltime klinisch onderzoek verricht in het kader van een promotie-traject. Het onderzoek ging over de verbetering van een nieuwe minimaal-invasieve behandelmethode van leverkanker. Gedurende mijn promotietraject heb ik ook een tweede master (cum laude) afgerond in de klinische epidemiologie. Hierdoor heb ik niet alleen geleerd hoe een goede klinische studie opgezet en geanalyseerd dient te worden, maar ook hoe je onderzoek van anderen kritisch kan evalueren en hoe je onderzoekers kan helpen om de kwaliteit van hun onderzoek te verbeteren.

Mijn passie voor onderzoek, statistiek, webdesign, programmeren en onderwijzen heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik zelf een online bedrijf ben gestart waarmee ik andere klinisch onderzoekers rond de wereld help om hun onderzoek te verbeteren. Dit bedrijf heet GCR Statistics. Op de dochtersite Statistics University bied ik online video lessen aan.

Momenteel werk ik als radioloog in opleiding – met als aandachtsgebied de nucleaire geneeskunde. In mijn dagelijks werk bestudeer ik voortdurend met behulp van medische beeldvormende technieken hoe het lichaam werkt en hoe anatomie en functie door allerlei ziekten wordt verstoord. Vervolgens help ik andere medisch specialisten met het stellen van de juiste diagnose, zodat uiteindelijk de patiënt goed behandeld kan worden. Een prachtig vak!